Eigen muziek stream beginnen

Eigen geheime zender beginnen via internet!

Wil je als muziek liefhebber graag je eigen muziek stream op internet beginnen? Hieronder vind je handige en belangrijke informatie waar je rekening mee moet houden als je je eigen muziek stream online wilt krijgen. 

Wil je liever eerst eens luisteren naar een piraten stream

Wat heb je nodig voor je eigen muziek stream?

Hieronder een stappenplan die je kan volgen om je eigen muziek stream te beginnen. Wanneer je alles doorleest weet je hoe je vandaag nog kan draaien. Vergeet ook het deel over muziekrechten niet te lezen!

Stream muziek PC

Als eerste heb je een PC nodig. Dit hoeft geen nieuwe te zijn maar zorg dat je genoeg harde schijf ruimte hebt voor je muziek en wat geheugen zodat de overgangen goed gaan. Het beste is om een PC speciaal hiervoor te gaan gebruiken, dus niet de PC waarop je ook internet, photoshopt en hyvest.

Muziek speler

Op de PC installeer je een muziek speler zoals Winamp (gratis), OTS DJ of SAM Broadcaster. Hierin laadt je je muziek en maak je je playlist aan zodat alleen de nummers die jij wilt op je muziek stream gedraaid worden.

Stream software 

Om te zorgen dat ook anderen naar je eigen muziek stream kunnen luisteren heb je stream-software nodig. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Shoutcast gebruiken. Dit is helemaal gratis te downloaden. Wil je uitzenden via shoutcast? Klik hier voor meer informatie.

Je kan ervoor kiezen om met shoutcast zelf de streamserver te draaien op je PC wat betekend dat elke luisteraar via jouw PC en internetverbinding luistert. Dit is goedkoop en voor enkele luisteraars en met een snelle internetverbinding te doen maar wil je meer luisteraars dat kan je beter een streamserver gebruiken van een hostingbedrijf. Je eigen muziek stream gaat dan eenmaal van jouw stream-pc naar de streamserver en luisteraars maken dan verbinding met die server die meestal in Amsterdam staat vanwege de super snelle internet verbindingen die nodig zijn.

Muziekrechten

Nu draai je je eigen muziek stream maar wat zend je uit? Als je muziek draait van artiesten moet je meestal betalen voor de rechten omdat jij de muziek als het vare verspreid. De kosten hiervoor kunnen helaas nogal oplopen. Je bent echter verplicht om te betalen voor de rechten van de muziek die je op je muziek stream uitzend dus meld je aan bij Sena en Buma Stemra.

Jingles

Leuk al die muziek maar je wilt natuurlijk wel aan je luisteraars laten weten dat ze naar jouw eigen muziek stream luisteren! Daarom kan je jingles laten maken. Dit zijn korte teksten die gesproken of gezongen kunnen zijn als een soort reclame spots en laten weten dat je luisteraars naar jouw stream luisteren. Je kan natuurlijk ook zelf jingles maken als je daar handig in bent.

Promoten

Wanneer je muziek stream in de lucht is kan je je aanmelden bij onze piraten en geheime zender muziek site zodat de bezoekers die bij ons langskomen om piraten muziek te horen ook naar jouw stream kunnen luisteren.